Rosbeskärning - att beskära rosor


I skiftet mellan vinter och vår börjar alla hängivna trädgårdsodlare gräva fram sina trädgårdsredskap och göra sig redo för en ny säsong bland alla rosor. Mången trädgårdsmästare sätter på sig sina trädgårdshandskar och beger sig ut till trädgården för att beskära rosenbuskar. Beskärning av rosenbuskar gör det möjligt för nya knoppar att blomma på våren. Beroende på var i landet du bor kan du beskära dina rosenbuskar tidigt. Bor du långt söderut kan du beskära dem redan på hösten.

Lär känna dina rosor och rosenbuskar

Ett gott råd är att ta dig tid att lära känna dina växter. Planerar du att beskära dina rosenbuskar bör du först fundera på vilken typ av rosor du har. Varje rosenbuske skiljer sig nämligen från alla andra. Det huvudsakliga syftet med beskärning av rosenbuskar är att ta bort och förminska delar av busken. Dessa delar kan beskäras på grund av att de inte är livsviktiga för rosenbusken. Att ta bort dessa överflödiga delar resulterar i att mer luft och solljus kommer busken till del. Dessa faktorer kommer att hålla rosenbusken frisk vilket leder till vackrare blommor.

Fyra enkla knep för att beskära dina rosor

Inga kunskaper inom beskärning? Inga problem. Följ dessa fyra enkla steg. Innan du vet ordet av så är dina rosenbuskar perfekt beskärda. Oavsett vilken typ av rosenbuske du har, dessa metoder kommer att fungera för varje enskild typ.

1. Innan du börjar beskära din rosenbuske, se till att du har ett bra redskap att beskära med. Börja med att skära bort döda grenar. Om du är osäker på vilka grenar som är levande och döda, kom ihåg att levande trä har en grönaktig färg och att döda grenar oftast är svarta eller mörkbruna. Levande grenar är vita inuti. Det viktiga med av att bli av med döda grenar är att det hindrar sjukdom att sprida sig till andra delar av busken.

2. Nästa steg är att beskära. Se till att alla dina beskärningssnitt görs precis ovanför knopparna, vanligtvis runt ¼ tum. Se också till att alla dina snitt är rena. För en ren beskärning, vinkla ditt skärredskap i 45 graders vinkel. Försök att undvika ofullständiga skärningar. Dessa kan locka till sig sjukdomar och insekter. En rosenknopp liknar en liten kula som växer längs stammen. Nya skott av rosor kommer att växa här, så det är viktigt att du inte tar bort knopparna. Om du gör det, bli inte sur, du kan bara vara några rosor kort. När du beskär, klipp knoppar som riktar sig inåt. Att beskära dessa knoppar kommer att uppmuntra tillväxten av rosor som pekar utåt. En utåtriktad ros får mer solljus och luft. Att beskära dessa knoppar ger även rosen möjlighet till en bättre form.
3. Om skärningen du gör blir dålig, kan det vara en smart idé att försegla med vitt trälim. En beskärning bör inte vara bredare än diametern på en penna. Bredare beskärningar bör förseglas för att hjälpa växten att läka snabbare. Försegling gör också beskärningen mindre traumatisk för rosenbusken och håller insekterna borta.

4. Slutligen är det viktigt att beskära dina rosenbuskar korrekt under vegetationsperioden. Kontrollera alltid knopparnas hälsa. Om du ser att en bit av busken är placerad på ett felaktigt sätt, ta bort den när knoppen har blommat. Det är också viktigt att fripassagerare avlägsnas. Detta innebär att man tar bort döda blommor som finns i närheten. Detta gör det möjligt för bättre tillväxt nästa odlingssäsong. Lycka till att beskära dina rosenbuskar!